Okej, nu ska ni just få bevittna något historiskt... och jag menar inte att Chile just fått en kvinnlig president. Nope, jag menar något så fantastiskt oväntat som... en seriös blogg! :O Tänkte lägga ut min filmanalys av The Boondock Saints här. Det är egentligen ett skolarbete, men wtf:
"Titel och genre
Titeln Boondock Saints anspelar på huvudrollernas religiösa övertygelse, och den har inte översatts, utan heter samma sak på originalspråket.
Dramaturgin
I filmen anslag får vi se en kyrka i Boston, under St. Patricks Day. Alla i kyrkan står upp, och prästen håller ett tal om Guds godhet, och att Gud ska frälsa dem från ondska och förlåta dem för deras synder. När kyrkobesökarna satt sig ner får vi se att två personer fortfarande ber koncentrerat, men nu byts prästens ord ut mot en annan röst som pratar om hämnd. Rösten är mörk och hård, och vi får uppfattningen av att bröderna inte ber för något gott.
När de bett klart reser de sig upp och börjar gå framåt i kyrkan, samtidigt som en annan präst börjar prata om människors likgiltighet, och att vi inte vill ingripa när vi ser något som är fel. De två personerna går förbi prästen, fram till en Jesusstaty och kysser dens fötter. Sen går de ut ur kyrkan, tände varsin cigarett och går till jobbet. Anslaget gör det klart för en att bröderna är väldigt religiösa inåt, men kanske inte lika mycket utåt.
I förtexternas presenteras brödernas ytterligare, man får se hur de jobbar på ett slakteri, skämtar med varandra, men samtidigt ställer upp när det verklige gäller. Man märker också att de inte drar sig för ett slagsmål, om det blir aktuellt. Scenen slutar med att de är på sin favoritbar med sina vänner, och ryska maffian kommer in för att stänga baren.
Filmen har ett speciellt sätt att presentera övriga karaktärer; när de blir synliga i bild första gången fryser bilden, och en kort personlighets-beskrivning blir synlig, och sedan fortsätter filmen.
Konflikten tar sin början i och med att maffian försöker stänga deras bar, men den blir inte helt tydlig förrän bröderna senare vaknar upp i fängelset och får en vision av att de ska hjälpa Gud att utrota all ondska. Dagen därpå skaffar de vapen (och rep) och utför ett massmord på ännu fler maffia-medlemmar. Efter mordet läser de en bön och lägger mynt på de dödas ögon, något som man gör i flera religioner för att kunna betala sin väg till dödsriket och på så sätt sona sina synder. Återigen något som visar på brödernas religion.
Där träffar de på hjälparen – Rocco – som får höra om deras idé och hänger på dem. Rocco vill lära sig deras bön, men de säger att den bara är för familjen. Konflikten trappas upp ytterligare när de tre försöker sig på ytterligare ett mord, och de utanför träffar på en gammal man med sex pistoler som skjuter mot dem.
Filmen får sin vändpunkt när de båda bröderna läser sin bön över den nyss ihjälskjutne Rocco, och den gamle mannen med pistolerna dyker upp bakom dem för att mörda dem. När de tar en paus i bönen tar den gamle bakom dem vid, och avslutar den.
Konflikten får aldrig någon egentligen upplösning, efter att filmen fått sin vändpunkt får man ser hur bröderna och den gamle mannen – uppenbarligen deras pappa – stormar in i en rättssal och förklarar att från och med den dagen ska de jaga efter och utrota alla onda människor. De avslutar med att avrätta den anklagade, och försvinner där ifrån.
I avtoningen är det dags för eftertexter, samtidigt som en reporter går runt och frågar folk på stan vad de tycker om ”helgonen”. Många människor tycker olika saker, och vi får ta del av allas åsikter. På så sätt ställer sig filmen inte på någon sida, utan visar bara upp olika möjligheter.
Ljud och bild
Musiken är varierande, i början är det glad irländskt musik som stämmer in med brödernas glada inställning just då, och förklarar deras irländska påbrå. Under skjutscenerna är det oftast opera i bakgrunden, något som filmmakare mer och mer fått oss att förknippa med strider, krig och stora episka saker.
Filmtekniken varierar väldigt mycket, i en scen när de är fulla i en trång lägenhet vinglar kameran mycket, det blir mycket rökigt och saker som välter.
Det är mycket ”flashbacks” där man får se hur FBI-agenten Smecker gissar sig till vad som har hänt, och sedan visar de hur det gick till (oftast väldigt likt det Smecker sa). I ett av de tillfällena får man se hur Smecker går runt bredvid dem samtidigt som scenen utspelar sig, härmar de som var med, och till slut ställer sig och skriker ”There was a fire fight!” samtidigt som man i bakgrunden kan se hur de skjuter mot varandra.
Väldigt effektfullt
Tanke
Tanken med filmen är att den ska få folk att fundera; är det rätt att göra så här? Är det värre att så många dåliga människor går fria? Kan man ta lagen i egna händer på det här sättet?
Budskapet är väl, om något, att man inte ska vara en ”dålig” människa. Alla kan följa tre enkla regler; du skall icke mörda, du skall icke stjäla, och du skall icke våldta."
Idag ser jag på:
- That '70s show, 17.50, TV4
- Lost, 22.00, TV4+
|
---|
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment